Izložba: Zavičajni autori iz fundusa Muzeja Međimurja Čakovec uz 40. godina izložbenog prostora Centra za kulturu Čakovec
Admin | 29. listopada 2021.

Mjesto održavanja: Centar za kulturu Čakovec
Organizator: Centar za kulturu Čakovec
Partner: Muzej Međimurja Čakovec
Otvorenje: četvrtak, 04.11.2021. u 19,00 h

 

Kao dvije vodeće kulturne ustanove u gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji, Muzej Međimurja i Centar za kulturu Čakovec uspješno surađuju dugi niz godina. Povodom obilježavanja četrdeset godina djelatnosti Centra za kulturu, u njegovom Izložbenom prostoru predstavljena su likovna djela iz fundusa Muzeja Međimurja koja su izradili umjetnici rođenjem, životom ili radom povezani s ovim krajem.

Polazišnu točku izložbe čine radovi dvojice najprepoznatljivih međimurskih umjetnika prve polovine XX. stoljeća – slikara Ladislava Kralja Međimurca te kipara i keramičara Luje Bezeredija. Prvi je predstavljen postimpresionističkim slikama apstrahirane forme, a drugi glinorezima, posebnom grafičkom tehnikom koju je sam razvio. Među akademske umjetnike prepoznatljivoga likovnoga izričaja pripadaju Marija Zidarić i Pavao Vamplin. Oboje rodom iz Čakovca, uspješnu karijeru ostvarili su u Zagrebu – Zidarić kao kostimografkinja i dizajnerica lutaka, a Vamplin kao crtač i grafički dizajner. Posebnu skupinu unutar izložbe čine zavičajni autori koji su zadužili lokalnu zajednicu i umjetničku scenu ne samo svojim stvaralaštvom nego i pedagoškim radom, obrazujući generacije učenika i studenata o važnosti likovne umjetnosti za pojedinca i društvo općenito. Riječ je o Josipi Vojtjehovski, Priski Kulčar, Roku Štokiću, Josipu Grgevčiću, Slobodanu Benkoviću – Boču i Robertu Wrani. Rad i djelo akademske slikarice Priske Kulčar, koja je radila kao kustosica u Muzeju Međimurja te bila dugogodišnja suradnica Centra za kulturu na postavljanju izložaba, najbolje oslikava uspješnu suradnju između dviju ustanova. Akademski kipar Mihael Štebih predstavljen je svojim ranijim radom, apstraktnim pastelom simbolične kompozicije. Preostali autori – Pavle Vojković, Gabrijel Horvat, Marika Šafran Berberović i Slobodan Simić – rodom su ili stvaralaštvom povezani s Međimurjem, a stvorili su prepoznatljiv likovni izričaj koji je zasnivan na tradiciji figuralnoga slikarstva. Umjetnici Mihael Štebih, Roko Štokić i Slobodan Simić imaju posebnu vezu s Centrom za kulturu jer njihovi radovi – kameni mozaik, zidna slika i žbukorez – krase unutrašnje prostorije Centra, predstavljajući polazišna djela njegovoga fundusa.

Zajedno, Muzej Međimurja i Centar za kulturu Čakovec dijele više od sto godina rada. Od njihovoga osnutka do danas djeluju kao rasadišta likovne umjetnosti i vizualne kulture u našoj zajednici. Izložba Zavičajni autori dokaz je njihove prisne i uspješne suradnje za koju vjerujemo da će se nastaviti u narednim vremenima.

Maja Žvorc

 
ARHIVA IZLOŽBI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA