Međimurska zlatarska oprema na izložbi u Zagrebu
Admin | 22. listopada 2020.

Organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb
Mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Zagreb
Vrijeme trajanja: 20. 10. - 30. 11.2020.

 

Od danas u Tehničkom muzeju Nikola Tesla možete pogledati izložbu „Moć zlata“ na kojoj je izložena zlatarska oprema iz fundusa MMČ-a i film o zlatarenju snimljen u sklopu projekta „Dokumentiranje nematerijalne baštine Međimurja“. Autorica izložbe je viša kustosica Davorka Petračić, dipl. ing.

Na izložbi su predstavljeni predmeti od te kovine u različitim područjima života od nakita i statusnog simbola, preko sredstva plaćanja, do zdravstva i industrije. Zlato je u našim krajevima bilo prva mineralna sirovina koja se dobivala rudarskim radom. Tehnikom ispiranja naplavina uz rijeke Dravu i Muru dobivalo se elementarno zlato.

Tehnički muzej Nikola Tesla je izložbu planirao otvoriti u ožujku ove godine, no zbog pandemije uzrokovane koronavirusom ona je odgođena. Iako i dalje situacija ista, uvjeti za održavanje izložbe ipak su se ostvarili.

Za izložbu je iz fundusa etnografskih zbirki našeg muzeja posuđena kompletna zlatarska oprema uključujući i kuglicu (frugu) zlata ispranog iz Drave. Opremu je prikupila Smiljana PetrMarčec, muzejska savjetnica, 2001. godine. Sastoji se od velike daske za ispiranje, „žajtara“ za ispiranje šljunka s velike daske, metlice, lopate gledanjke i metanjke, dva vesla i zlatarske škrinjice. Na Povijesnom odjelu se čuva i zlatoispiračka iskaznica Mate Kolenića iz Donjeg Vidovca koja će biti predstavljena na jednoj od grafičkih mapa. Uz originalnu opremu, posjetitelji će moći pogledati i film o zlatarenju koji smo snimili 2017. godine s jedinim nositeljima ove vještine – Moto-nautičkim klubom „Vidovski zlatari“ koji je snimljen pod inicijativom i vodstvom kustosice Janje Kovač. U filmu je sudjelovao i jedini živući zlatar, danas pokojni, Matej Horvat iz Donjeg Vidovca.

Na šljunčanim sprudovima Drave i Mure nekada se ispiralo zlato. Dravsko i mursko zlato smatra se najčišćim prirodnim zlatom na svijetu. Zlato se u Međimurju ispiralo još za grofova Zrinskih. Carica Marija Terezija izdala je 1776. ispiračima zlata iz Donjeg Vidovca posebnu povelju, koju je primio nositelj zlatarskog ceha Bolta Embriuš.

Umijeće ispiranja zlata, zlatarenje u Međimurju zaštićeno je nematerijalno dobro Republike Hrvatske, a održalo se jedino u Međimurju. Zlatarenje će zajedno s drugim nematerijalnim dobrima biti predstavljeno u jednom od dva stalna postava budućeg muzeja „Riznica Međimurja“ čije nas otvorenje očekuje na proljeće 2021. godine. (JK)

https://www.youtube.com/watch?v=HigHGba-aCo&t=492s

 
ARHIVA IZLOŽBI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA