Falat zemlje šteri ima dušu... Izložba povodom 95. godišnjice čakovečkog skladatelja Ljuboslava Ljube Kuntarića (Čakovec, 1925. – Volosko, 2016.)
Admin | 15. kolovoza 2020.

Organizator: Muzej Međimurja Čakovec
Mjesto održavanja: Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec
Vrijeme trajanja: 27. studenog 2020. (otvorenje u 18,00 sati) do 31. siječnja 2021. godine
Autorica izložbe: Tajana Vidović, kustosica KPO

 

Ljuboslav Ljubo Kuntarić bio je vrlo perspektivna osoba otvorena duha, svjesna svoje vrijednosti, talenta kojeg je nesebično širio, ali i značenja pohranjivanja vlastite dokumentacije s vjerom da će ona ostati sadašnjim i budućim naraštajima kao svjedočanstvo njegovog umjetničkog rada te da će kao takva biti prepoznata i od kulturne institucije. Od 2017. godine Muzej čuva, istražuje i prezentira njegovu materijalnu ostavštinu kroz različite multifunkcionalne sadržaje iz fundusa Memorijalne zbirke Ljube Kuntarić.

Bogata ostavština čakovečkog skladatelja predstavlja vrijednu kulturnu baštinu druge polovice 20. i prve polovice 21. stoljeća, a bit će prezentirana kroz muzejski fundus njegova impozantna opusa na tematskoj izložbi koja nosi naziv Falat zemlje šteri ima dušu...

Starijoj populaciji spomen na ime Ljube Kuntarića zvuči svakako poznato i blisko. S razlogom jer riječ je o našem prvom i najpoznatijem skladatelju (šlagerskih) zabavnih skladbi druge polovice 20. stoljeća, iako je njegova domena bila znatno šira od toga. Ljuboslav Ljubo Kuntarić (koji se u krsnom listu još naziva Julije, Maksimilijan, Vjekoslav) rođen je 20. lipnja 1925. godine u Čakovcu. Bio je proslavljeni hrvatski glazbenik, skladatelj, inženjer hidrogradnje te laureat brojnih nagrada i priznanja s područja glazbene kulture. Bez obzira na to što je po struci bio građevinski inženjer, njegov najveći poriv i ljubav ipak je bila glazba.

Iz svojih vjerskih i nacionalnih korijena crpio je inspiraciju za svoja glazbena djela nadahnuta slavonskim folklorom, dalmatinskom klapskom pjesmom, osebujnom istarskom glazbenom baštinom, međimurskom narodnom pjesmom te kajkavskim narječjem. Autor je mnogih evergrina čije su originalne melodije te obrade i danas aktualne na glazbenoj sceni od kojih se izdvaja antologijska pjesma Ta tvoja ruka mala, zatim U nedilju Ane, Autobus Calipso, Ko biseri sjajni, volio bih da me voliš, Nina, Ribe, ribe i dr. Autor je mnogih glazbeno - scenskih djela (Do viđenja Lelijo, Hotel Maestral, Skandal u parizu, Karolina Riječka, Tata, udajem se za crnca, Sluškinje, Pozdravi nekog, Brod nad kojim nisu letjeli galebovi i dr. ) te filmske glazbe (Sretan put, Majko, mjačice, U snu i dr). Svoju je domenu proširio i na sakralnu (O daj mi snage Bože moj, Munska maša, Requilem, Ave Maria, Otče naš, Na našim poljima i dr.) te svjetovnu glazbu (Zmajevka, Mojoj Hrvatskoj, Impresije iz Voloskog, Zvuci primorja, Kmet se je stal, Na čast svetom Jurju, Tak si lepo Međimurje moje, Moje drago serce, Zakaj nazaj, Oj Požego, grade od starine i dr.) kojom je opjevao gotovo sve krajeve Lijepe naše. Prema količini građe koja se nalazi u muzejskom fundusu, radi se o zavidnom broju notnih zapisa koje je skladao do zadnjega dana, do 92. godine života. Umro je 4. listopada 2016. godine u Voloskom.

O tematskoj izložbi

Godine 2020. Muzej Međimurja Čakovec obilježit će 95. godišnjicu rođenja jednog od naših najpriznatijih Međimuraca. Sveukupna materijalna ostavština Ljube Kuntarića bit će predstavljena je u vidu velike tematske izložbe kao jedna od najperspektivnijih namjera struke za prezentaciju muzejskih predmeta. Veći dio Izložbenog salona u Muzeju ambijentalno će biti prezentiran kao oaza glazbenog stvaralaštva prožeta različitim žanrovima i popraćena audiovizualima radi boljeg doživljaja opusa te lakšeg upoznavanja publike s autorovim umjetničkim stvaralaštvom. Riječ je o originalnim notnim zapisim i tiskanim i računalnim partiturama, svescima, starim fotografijama te dokumentaciji iz njegove vlastite arhive. Veliku vrijednost imaju mnogobrojne autorove zahvalnice, povelje, diplome, nagrade, plakete i pehari koje su materijalni dokaz skladateljevog doprinosa glazbenoj kulturi i njezinom unapređenju. Dio izložbe bit će i gramofonske ploče, plakati te programske knjižice opera, opereta i mjuzikala od pedesetih do osamdesetih godina 20. stoljeća za koje je napisao glazbu. Uz to, bit će prezentirani njegovi osobni predmeti i portreti, a dodatnom ugođaju doprinose nosači zvuka, uređaji za reproduciranje zvuka te glazba kao prenositelj autorove emocije.

Manji dio bit će posvećen muzejskim predmetima vezanim uz inženjersku karijeru Ljube Kuntarića koju je paralelno gradio s glazbenom, a preostali dio Izložbenog salona bit će posvećen donaciji ostavštine, osnivanju Memorijalne zbirke Ljubo Kuntarić, značaju međimurske baštine i projektima koji su prethodili realizaciji ove vrijedne tematske izložbe te vrijednosti njegova opusa.

Izložba će se sastojati od vizualno vrlo zanimljivih plakata koji će kroz niz tekstova i fotografija sadržavati informacije o glazbenoj i građevinskoj oazi rođenog Čakovčanina, zatim muzejskih predmeta koji će biti postavljeni slobodno u prostoru i muzejskim vitrinama, a sve s ciljem upoznavanja stručnjaka i šire javnosti, pogotovo mlađe populacije, s kulturnom baštinom. Izložba i katalog bit će financirani sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Čakovca i Međimurske županije.

 
ARHIVA IZLOŽBI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA