Otvorena retrospektivna izložba: Tihomir Lončar "Harmonija nejednakog"
Admin | 6. srpnja 2020.

Muzej Međimurja Čakovec
Izložbeni salon 02.7. – 16.8.2020.
Otvorenje izložbe: četvrtak, 02.7.2020 u 18,00 h

Fotografije: Mario Golenko i Zlatko Bacinger

 

U okviru jubilarne 10. umjetničke kolonije Štrigova 2020., u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec otvorena je retrospektivna izložba renomiranog hrvatskog slikara Tihomira Lončara: Harmonija nejednakog. O njegovu umjetičkom opusu govorila je likovna kritičarka Dunja Horvat Weitner, a pozdravnu riječ izrekla je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, muzejska savjetnica Erika Nađ Jerković, predstavnici organizatora Kolonije: Josip Mikec i Žorž Draušnik te sam autor postava Tihomir Lončar. Izložba će biti otvorena do 16. kolovoza 2020.

 

O autoru

Tihomir Lončar rođen 1953. u Vinagori u Hrvatskom zagorju. U Zagrebu je završio Školu za primijenjenu umjetnost (1974.) i Akademiju likovnih umjetnosti, gdje je 1980. diplomirao na slikarskom odjelu u klasi prof. Vasilija Jordana.

Prvu samostalnu izložbu priredio je 1985. u zagrebačkoj Galeriji Buljat, a od tada je samostalno izlagao više od trideset puta. Najznačajnije su mu monografska izložba u Muzeju za umjetnost i obrt 1993. i izložba Tri godišnja doba u Umjetničkom paviljonu 1999., obje priređene u Zagrebu. Sudjelovao je na brojnim skupnim izložbama i objavio nekoliko grafičkih mapa. O njegovu životu i djelu objavljene su monografije Stanka Špoljarića (1995.), Vladimira Bužančića (2000.) i Nikole Albaneže (2017.).

Crpeći znanje utemeljeno na tradiciji tonskog slikarstva i učeći od profesora Ljube Ivančića, Miljenka Stančića te Vasilija Jordana i Josipa Biffela, umjetnik Tihomir Lončar isprva slika klasične kompozicije interijera, mrtvih priroda i portreta prigušenog kolorita. Na njegov slikarski razvoj bitno će utjecati boravak u majstorskoj radionici slikara Ede Murtića. Početkom 1980-tih u svoj likovni jezik unosi promjene i započinje slikati krajolike, koji će do danas ostati centralna tema i strukturna okosnica većine njegovih djela u smislu rješavanja problema likovnih odnosa unutar slike. U drugoj polovici 1990-ih, Lončar je nastavio put prema redukciji motiva i otvaranju palete. Od početka novog tisućljeća do danas „Lončar se sve sigurnije i opuštenije kreće u vlastitom likovnom prostoru. U recentnoj produkciji evidentan je organski razvoj prema sveobuhvatnoj paleti i još liberalnijem shvaćanju forme, u likovno pročišćenim kompozicijama“ (D. Weitner) na kojima se još uvijek prepoznaju odjeci nekadašnjih krajolika.

Tihomir Lončar živi i djeluje u Zagrebu. Jedan je od osnivača neformalne umjetničke Grupe Contra.

 
ARHIVA IZLOŽBI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA