Otvorena izložba Kristine Horvat Blažinović "Zabava za kralja"
Admin | 10. lipnja 2020.

Nakon poduže korona pauze Muzej Međimurja Čakovec nastavlja s izložbama i drugim događanjima u svom muzejskom prostoru. Tako je u utorak, 9. lipnja 2020. u Izložbenom salonu otvorena izložba, zapravo doktorski rad, hrvatske umjetnice međimurskih korijena Kristine Horvat Blažinović: Zabava za Kralja – realno i simboličko u poetici umnoženih ekrana i slika. Izložba je praktični dio doktorskog rada realiziran na Poslijediplomskom doktorskom studiju Slikarstvo, Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu (mentori: red. prof. dr. art Damir Sokić i doc. dr. sc. Blaženka Perica).

 

Ovu zanimljivu i pomalo zagonetnu izložbu otvorila je ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan, a autoricu je u ime Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pozdravio umjetnik i profesor Andrija Večenaj. Doktorski rad Realno i simbolično u poetici umnoženih ekrana i slika Kristine Horvat Blažinović „u cjelini odlikuju vješto izabrani citati i njihovo nadovezivanje u smislene iskaze o širim kontekstima.“ Izložba će biti otvorena do 23. lipnja 2020.

Izložba se sastoji od nekoliko tematski povezanih video projekcija: od dvije videoinstalacije i tri videoprojekcije, koje čine cjelovit audio-vizualni ambijent.

Videoradovi i instalacije su osmišljeni kao samostana djela, ali su, objedinjeni zajedničkom idejom, istovremeno segmenti jedinstvene izložbene cjeline.

 

Popis radova na izložbi:

1. Nema mjesta panici (2015.), videoinstalacija; audiovideo ambijent

Videoinstalacija Nema mjesta panici provobitno je realizirana kao samostalni audiovideo ambijent. Do sada je izložena u galeriji Academia moderna, u prosincu 2015. godine, te u Galerijskom centru Varaždin, 2016.

Podatci o radu:
Zamračen dio prazne prostorije, video sa zvukom
Trajanje videa: 3 min
Snimatelj: Milivoj Kuhar Mimi
Montaža slike i zvuka: Kristina Horvat Blažinović
Autor originalne skladbe, prema koncepciji autorice: Tomislav Cvrtila
Izvođači: zbor „Josip Vrhovski“ iz Nedelišća
Dirigent: Branimir Magdalenić

2. Zabava za kralja (2018.), videoinstalacija sa zvukom i objektom

Podatci o radu:
Video sa zvukom, tepih
Trajanje videa: 7:46 min
Snimka performansa: kamera, montaža slike i zvuka: Kristina Horvat Blažinović; glazba: Antun Toni Blažinović.

3. En ten tini (2018.), videoprojekcija sa zvukom

Podatci o radu:
Video sa zvukom
Trajanje videa: 90 s
Kamera: Milivoj Kuhar Mimi
Montaža slike i zvuka: Kristina Horvat Blažinović
Aranžman skladbe: Branimir Magdalenić
Izvođači: članovi zbora „Josip Vrhovski“ iz Nedelišća
Dirigent: Branimir Magdalenić

4. Smijanje (2016. – 2018.), videoprojekcija sa zvukom

Podatci: o radu
Video sa zvukom
Trajanje videa: 52 s
Montaža slike i zvuka: Kristina Horvat Blažinović
Dječji glas (smijanje): Gabrijel Hlebec
Korištena fotografija: Ein Hund macht Kunststücke, autor nepoznat, preuzeto s Taschenovog zidnog kalendara „Berlin“, 2012.

5. Podučavanje mladih djevojaka (2018. – 2020.), videoprojekcija sa zvukom

Podatci o radu:
Video sa zvukom
Trajanje videa: 8:27 min
Kamera, montaža slike i zvuka: Kristina Horvat Blažinović
Naracija: aplikacija za tekst u govor

 

Kristina Horvat Blažinović rođena je u Čakovcu 1970. godine. Diplomirala je slikarstvo 1997. godine na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, u klasi profesora Gustava Gnamuša. Godine 2007. na istoj Akademiji završila je poslijediplomski magistarski studij videa. Od 2012. polaznica je poslijediplomskog doktorskog studija Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer Slikarstvo, pod mentorstvom red. Prof. dr. art. Damira Sokića i teorijske mentorice dr. sc. Blaženke Perice. Od 1997. do 2003. godine radi u Graditeljskoj školi u Čakovcu na Odjelu likovne umjetnosti i dizajna, a od 2003. do 2007. zaposlena je na Visokoj učiteljskoj školi u Čakovcu kao nositeljica kolegija Medijska kultura, Dijete i mediji, Likovna kultura i Metodila likovne kulture na odgojiteljskom i učiteljskom studiju. Od 2007. do danas u stalnom je radnom odnosu na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, u zvanju izvanredne profesorice. Od 2010. do 2014. godine predaje na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu kao autorica i nositeljica kolegija Interdisciplinarni pristup vizualnoj i medijskoj kulturi. Na umjetničkom području djeluje od 1993. godine. Samostalno izlaže u Hrvatskoj i Sloveniji te skupno u zemlji i inozemstvu. Fundus njezine umjetničke produkcije obuhvaća slike, skulpturne objekte, video, video i multimedijalne instalacije, performans, kazališne lutke i grafički dizajn. Autorica je nekoliko glazbenih spotova, videoscenografije za kazališnu predstavu Odisej 2001. Dobitnica je nagrade Best Work Award, na ECNSI 2011. – Međunarodnoj izložbi sveučilišnih profesora likovnih umjetnika u Zagrebu.

 
ARHIVA IZLOŽBI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA