Otvorena izložba fotografija "Čudesan svijet Petra Sabola"
Admin | 24. veljače 2020.

U Izložbenom salomu Muzeja Međimurja Čakovec otvorena je izložba istaknutog hrvatskog fotografa Petra Sabola Sharpeyeja. Izložbu trideset i jedne impresivne fotografije ptica, kukaca i leptira otvorila je pročelnica županijskog ureda za kulturu, prosvjetu i šport dr. sc. Blaženka Novak, a biranim riječima o Petru Sabolu govorili su ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan i predsjednik Foto kluba Čakovec Davorin Mance.

 

Maša Hrustek Sobočan istaknula je brojna međunarodna priznanja i nagrade koje je ovaj pomalo samozatajan umjetnik primio od brojnih fotografskih i umjetničkih institucija diljem svijeta, a fotografije su mu, sukladno tome, objavljivane u najpoznatijim svjetskim časopisima (National Geografic, Mirror, Telegraph, The Sun....). Blaženka Novak je naglasila kako je za ovu vrstu umjetnosti potrebno puno više od tehničkog poznavanja fotografske opreme, „potreban je duh koji mikroskopskom preciznošću percipira raznolikost života na ovom planetu i stavlja ga u istu ravan s ljudskom egzistencijom“. Davorin Mance je u svom obraćanju skupu podsjetio kako je Petar Sabol začetke bavljenja fotografijom proveo u Foto klubu Čakovec, ali da nitko nije očekivao njegov doista vrtoglav svjetski uspon jer se Petar Sabol u to vrijeme isticao tek skromnošću i velikom željom za znanjem.

Izložba fotografija Petra Sabola bit će otvorena do 31. ožujka.

 

Petar Sabol Sharpeye najnagrađivaniji je hrvatski fotograf koji je u vrlo kratkom razdoblju bavljenja fotografijom postigao vrhunske rezultate impresivnih razmjera. Rođen je 1981. u Čakovcu. Fotografijom se počeo baviti 2007.

Vrlo brzo prerastao je okvire nacionalnih razmjera i postao fotograf svjetske klase. Njegovi radovi poznati su i nagrađivani u čitavom svijetu. Od početka 2012. do danas sudjelovao je na međunarodnim izložbama umjetničke fotografije pod visokim patronatom FIAP-a (Fédération Internationale de l'Art Photographique) čak čak 355 puta, od čega je nagrađen 444 puta (228 medalja i 216 diploma za 114 različitih fotografija) u više od 40 država te je 7 puta proglašen najboljim autorom međunarodnog salona te nagrađen FIAP plavom značkom. Također je sudjelovao na međunarodnim izložbama pod pokroviteljstvom PSA (Photographic Society of America) gdje je isto tako mnogo puta nagrađivan. Nagrađivan je i na drugim specijaliziranim fotografskim natjecanjima diljem svijeta. Ukupan broj nagrada premašuje brojku 600. Nositelj je počasnog fotografskog zvanja MFIAP, EFIAP/Diamond1 i EPSA.

Njegovi su radovi objavljivani u mnogim časopisima ( National Geographic, Mirror, Telegraph, The Sun, The Dailymail, Meridijani). U veljači 2018. postao je članom ULUPUH-a (Hrvatska Udruga Likovnih Umjetnika Primijenjenih Umjetnosti). Redoviti je član žirija na međunarodnim izložbama i fotografskim natjecanjima te je Sony ambasador za Hrvatsku. U svibnju 2018. nagrađen je prestižnom te jednom od najznačajnijih hrvatskih nagrada za fotografiju, „Tošo Dabac“ te je najmlađi autor kojem je dosad dodijeljena.

Do sada je 7 puta samostalno izlagao, no nikada u rodnom Čakovcu. Ovo mu je prva samostalna izložba „kod kuće“.

Od samoga početka svojega fotografskog rada očaran je prirodom i njezinim svijetom, pogotovo područjem makrofotografije. Njegove fotografske slike prikazuju i dočaravaju trenutke iz života prirode koje je većini ljudi teško ili gotovo nemoguće vidjeti u stvarnosti zbog sve većega otuđenja od prirode. Zahvaljujući vrlo predanome i sistematičnome radu, bilježi nevjerojatne kadrove u kojima je glavni kompozicijski sastojak najljepše prirodno svjetlo. Tim idealiziranjem ljepote prirode zauzima svoj čvrsti pozitivni stav prema ljepoti i čudesnosti prirode.

Dio ovog „čudesnog svijeta“ i pogleda na detalje u prirodi kako ih kroz oko kamere vidi Petar Sabol biti će prezentiran na izložbi u Muzeju Međimurja kroz 30 odabranih fotografija.
(MHS)

 
ARHIVA IZLOŽBI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA