Izložba metalne umjetnosti “Proces” Ane Marije Kralj (Merien King)
Admin | 2. kolovoza 2019.

U Izložbenom salonu muzeja Međimurja Čakovec danas se predstavila jedna mlada i nadasve osebujna umjetnica, za koju otprve ne biste dali ruku u vatru da ima bilo kakve veze sa željezom, mesingom ili aluminijem. A bogami ima. I to ne one obrtničke ili zanatske, ako vam je to ovog trenutka palo na pamet, nego – umjetničke.

 

E sad, kako se jedna takva krhka umjetnica, još poprilično dječjeg lica, osmjelila dirnuti u to “muško carstvo”, kako se uopće usudila približiti željezu i od tog “muškog” materijala – koje li drskosti! -stvoriti svog podatnog i poslušnog “kućnog ljubimca”. To je pitanje na koje bismo svi htjeli čuti suvisli odgovor. Evo što ona kaže: “Volim izazove, a metal je u mnogočemu izazovan materijal jer je grub, naizgled vrlo nezahvalan i težak za umjetničko oblikovanje.” I to je sve što nam je rekla. Jednostavno, skromno i veoma prikladno. Kao što je za nekoga izazov popeti se na visoku planinu, jer mu mala brdašca ne mogu uzburkati dušu, tako je i ova mlada umjetnica našla svoje Alpe u metalu. Kao što reče drevni mudrac: Ciljajte na velike ideje, jer vam male neće razgaliti dušu.

Pogledate li izložbu “Proces” vidjet ćete koliko je Ana Marija Kralj (Merien King) iz Svetog Martina na Muri – jer o njoj je ovdje riječ – uspješan, hrabar i riziku sklon penjač. Već na prvi pogled poželjet ćete na zid svoga doma objesiti neki od njezinih “limova”. Fascinantno.

Kao što je red u takvim prigodama, nekoliko lijepih riječi na otvorenju izložbe umjetnici je uputila ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, našto se Ana Marija skromno zahvalila, a događaj je uljepšao mladi kantautor Dodger Artfool iz Varaždina. Izložba će biti otvorena od danas, 2. kolovoza, do 23. kolovoza 2019.

 

Ana-Marija Kralj je mlada umjetnica osebujnoga i netipičnoga izričaja. Prvenstveno se to odnosi na materijal s kojim radi – metal. U potpunosti je kontradiktoran s umjetničinom krhkom pojavom, no savršeno kompatibilan s njezinim snažnim duhom. Za rad s takvim teškim materijalom potrebna je doza znatiželje i avanturizma jer je takav postupak živi proces tijekom kojega je krajnji izgled djela nepredvidiv.

Proces je upravo ono što i sama umjetnica naglašava kao najvažniji dio svoje umjetnosti. Proces izrade ostaje vidljiv na samom djelu. Bez obzira na to je li u pitanju mehanička obrada površine poput savijanja ili udubljivanja, zavarivanje i toplinska obrada ili pak površinska dorada specijalnim bojama i kemikalijama. Čitav tijek nastanka djela svojevrsni je eksperiment isprobavanja fizičkih granica materijala i mogućnosti njegove prezentacije. Rezultat nikada ne može u potpunosti biti predviđen i upravo je taj trenutak neizvjesnosti i spontanosti glavna odlika njezine tehnike koja osigurava unikatnost svakom djelu.

Materijali koje umjetnica koristi su mesing, nehrđajući čelik (inoks), aluminij i željezo koje dodatno ukrašava alkoholnim bojama, bojama za staklo, octenom kiselinom, emajlom i bojama za metal takozvanom tehnikom hamer šlag specifičnom po tome što tijekom nanošenja stvara vlastite nepredvidive površinske strukture.

Ana-Marija hrabro kroči samotnim i pionirskim putem eksperimentiranja slikarstvom na metalu koje je idejno na tragu radikalnoga enformela Ive Gattina i Eugena Fellera s početka 1960-ih godina, no manifestiran u nešto blažoj i nadasve elegantnijoj formi. Naša umjetnica uspijeva nametnuti estetetiku završnoga produkta na prvo mjesto. Ona sama svoj specifičan izričaj naziva jednostavno – metalna umjetnost. (MHS)

O umjetnici:

Ana-Marija Kralj rođena je 21.11.1993. u Grazu. Svoj umjetnički put započinje u modnoj industriji te već tijekom studiranja na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu s 19 godina osniva brend Kralj & Krajina. 2013. dobiva Dreft Next Generation nagradu za najboljeg mladog dizajnera i od onda redovno izlaže na tjednu dizajna u Zagrebu. Godine 2015. završava fakultet i dobiva titulu inženjerke tekstilnog i modnog dizajna. Godinu dana radi kao dizajner u modnom ateljeu Xenia Design. Od 2016. dizajnira luksuzni namještaj za Ferrum te iste godine osniva vlastiti brend Merien King. Kao Merien King stvara metalnu umjetnost u rodnom Svetom Martinu na Muri, a godine 2018. otvara vlastitu galeriju umjetnina u Varaždinu.

 

Dodger Artfool je mladi kantautor iz Varaždina. Osebujnog je karaktera te skeptičnog, pomalo ciničnog pogleda na svijet koji dolazi do izražaja kroz tekstove njegovih pjesama. Na svojem prvom EP albumu poigrava se upravo takvim tekstovima, stavljajući ih u simbiozu s atipičnim melodijama, ne bi li slušatelju dočarao svoja promišljanja o odrastanju. Ritam i melodije pjesama stvaraju dojam sreće, dok sam tekst ostavlja osjećaj gorčine. Pomalo je teško odrediti glazbeni pravac autora, najbliži opis bio bi simbioza alternativnog rocka i folk rocka.

 
ARHIVA IZLOŽBI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA