Izložba Ane-Marije Kralj: od 2. do 23. kolovoza 2019.
Admin | 12. srpnja 2019.

Mjesto događanja: Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec
Vrijeme trajanja: 2. – 23. 8.2019.
Otvorenje: petak, 2. 8. 2019. u 19 sati

 

Ana-Marija Kralj je mlada umjetnica osebujnoga i netipičnog izričaja. Prvenstveno se to odnosi na materijal s kojim radi – metal. U potpunosti je kontradiktoran s umjetničinom krhkom pojavom, no savršeno kompatibilan s njezinim snažnim duhom. Za rad s takvim teškim materijalom potrebna je doza znatiželje i avanturizma jer je takav postupak živi proces tijekom kojega je krajnji izgled djela nepredvidljiv.

Proces je upravo ono što i sama umjetnica naglašava kao najvažniji dio svoje umjetnosti. Proces izrade ostaje vidljiv na samom djelu. Bez obzira na to je li u pitanju mehanička obrada površine poput savijanja ili udubljivanja, zavarivanje i toplinska obrada ili pak površinska dorada specijalnim bojama i kemikalijama. Čitav tijek nastanka djela svojevrsni je eksperiment isprobavanja fizičkih granica materijala i mogućnosti njegove prezentacije. Rezultat nikada ne može u potpunosti biti predviđen i upravo je taj trenutak neizvjesnosti i spontanosti glavna odlika njezine tehnike koja osigurava unikatnost svakom djelu.

Materijali koje umjetnica koristi su mesing, nehrđajući čelik (inoks), aluminij i željezo koje dodatno ukrašava alkoholnim bojama, bojama za staklo, octenom kiselinom, emajlom i bojama za metal takozvanom tehnikom hamer šlag specifičnom po tome što tijekom nanošenja stvara vlastite nepredvidive površinske strukture.

Ana-Marija hrabro kroči samotnim i pionirskim putem eksperimentiranja slikarstvom na metalu koje je idejno na tragu radikalnoga enformela Ive Gattina i Eugena Fellera s početka 1960-ih godina, no manifestiran u nešto blažoj i nadasve elegantnijoj formi. Naša umjetnica uspijeva nametnuti estetetiku završnoga produkta na prvo mjesto. Ona sama svoj specifičan izričaj naziva jednostavno – metalna umjetnost. Otvorenje izložbe bit će upriličeno u Izložbenom salonu MMČ-a u petak, 2. kolovoza u 19 sati, a moći će se razgledati do 23. kolovoza. (MHS)

O umjetnici:

Ana-Marija Kralj rođena je 21.11.1993. u Grazu. Svoj umjetnički put započinje u modnoj industriji te već tijekom studiranja na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu s 19 godina osniva brend Kralj & Krajina. 2013. dobiva Dreft Next Generation nagradu za najboljeg mladog dizajnera i od onda redovno izlaže na tjednu dizajna u Zagrebu. Godine 2015. završava fakultet i dobiva titulu inženjerke tekstilnog i modnog dizajna. Godinu dana radi kao dizajner u modnom ateljeu Xenia Design. Od 2016. dizajnira luksuzni namještaj za Ferrum te iste godine osniva vlastiti brend Merien King. Kao Merien King stvara metalnu umjetnost u rodnom Svetom Martinu na Muri, a godine 2018. otvara vlastitu galeriju umjetnina u Varaždinu.

 
ARHIVA IZLOŽBI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA