Izložba slika Željka Mucka
Admin | 4. srpnja 2019.

Dobri poznavatelji likovne umjetnosti zacijelo bi poželjeli da u svojoj kolekciji umjetnina imaju barem jednu od niza zanimljivih djela akademskog slikara, Koprivničanca, Željka Mucka, čija je izložba, pod nazivom Ispod površine, u srijedu, 4. srpnja 2019., otvorena u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec.

 

Izložba je dio veoma bogate niske događanja u okviru Devete umjetničke kolonije Štrigova 2019. Kao i prijašnje izložbe, i ova će biti postavljena na još dvije lokacije: Muckove slike religiozne tematike bit će izložene 6. i 7. srpnja u crkvi sv. Jeronima u Štrigovi u 18.30 sati, a njegovi radovi na papiru u Državnom arhivu u Štrigovi u nedjelju 7. srpnja u 18 sati.

Sudeći po već uhodanim i uobičajenim strogim kriterijima Štrigovskih noći čini se da su Štrigovčanci vrlo smišljeno i planski odredili visoku umjetničku razinu ove manifestacije te da od nje zacijelo neće odustati. Da je tomu tako dokaz je i nedavni nastup naše gore list, sopranistice i operne dive Evelin Novak s njemačkim baritonom Bernhardom Hanskyjem i Zagrebačkim solistima, zatim nastup Dua Art MM, pa grupe Loco barocco, orguljaša Pavla Mašića i Ante Knešaureka te na koncu grupe Hot club iz Zagreba.

U poplavi kojekakvih događanja upitne vrijednosti te sve agresivnijeg turbofolka, Štrigovske noći su doista žuđeno osvježenje u ovom prekrasnom briježnom kutku Lijepe Naše. Za primjer drugima.

Željko Mucko (Koprivnica, 1959.) završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu 1978. na odsjeku slikarstva (profesori J. Biffel, F. Dolenec, D. Žabčić). Zatim je godinu dana studirao na Fakultetu primijenjenih umjetnosti u Beogradu, a diplomirao je slikarstvo na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti 1984. u klasi prof. Raoula Goldonija. Od 1990. ima status samostalnog umjetnika. Kao stipendist austrijske Vlade 1994. boravi u Salzburgu na Internationale Sommerakademie für Bildende Kunst u klasi Nancy Spero i Leona Goluba. Priredio je više od 70 samostalnih te sudjelovao na stotinjak skupnih izložaba i likovnih kolonija u Hrvatskoj i inozemstvu. Član je grupe Contra od 2009.

S kolegama Romanom Baričevićem i Vlatkom Vincekom 2012. osnovao je udrugu Atelieri Koprivnica. Dobitnik je priznanja Zlatna slikarska paleta na Međunarodnoj likovnoj koloniji Sava 2012. u Brčko distriktu (BiH) te prve nagrade na VI. trijenalu Pasionska baština 2015. u Zagrebu. O njegovu djelu monografije su objavili Marijan Špoljar 2006. i Krunoslav Kamenov 2015. Slikar živi i stvara u Koprivnici.

Za Izložbeni salon Muzeja Međimurja u Čakovcu, likovna kritičarka D.Horvat Weitner odabrala je dvanaest Muckovih slika većeg formata u tehnici ulja na platnu, nastalih u razdoblju od 1994. do 2019. godine. Ovi radovi autora svrstavaju u predstavnika nove figuracije bliske tradiciji intimizma, ali njegov slikarski izraz karakterizira i svojevrsna dvoznačnost, koja se očituje u pristajanju uz klasične slikarske tehnike i motiviku, a s druge strane u spremnosti da uđe pod koru deskriptivnosti i da aktualno oživljavanje prostora slike fragmentacijom i strukturiranjem njezinih ploha oplemeni individualnom poetikom, što je temelj i odlika njegova stvaralačkog postupka … Maštovitost i raznovrsnost Muckova opusa doista su impresivne, kao što su impresivne logika i homogenost njegova slikarskog razvoja. U konačnici, drukčije ne bi ni moglo biti, jer opus je odraz jednoga slikarskog svijeta i jednoga vlasnika – u Muckovu slučaju, toplog i tihog, ozbiljnog i studioznog, i prije svega, sasvim zaljubljenog u slikanje, kako piše D. Horvat Weitner u predgovoru.

Na otvorenju izložbe u Muzeju Međimurja Čakovec govorili su muzejska savjetnica Erika Nađ Jerković, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik i likovna kritičarka Dunja Horvat Weitner. Izložba će biti otvorena do 28.srpnja 2019.

 
ARHIVA IZLOŽBI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA