Priča o uspjehu: Vizija Elemera Vajde koja živi više od stotinu godina
Admin | 17. svibnja 2019.

Izložbom pod nazivom Priča o uspjehu: Vizija Elemera Vajde koja živi više od stotinu godina Muzej Međimurja Čakovec u suradnji s Državnim arhivom za Međimurje, Židovskom općinom Čakovec i tvrtkom Mesna industrija Vajda d.d. obilježava 107. obljetnicu neprekinutog rada gotovo jedine lokalne tvrtke koja je opstala do današnjih dana i ujedno se pokazala vrlo važnom za gospodarski i povijesni razvoj grada Čakovca.

 

U 1912. godini koja je na svjetskoj sceni obilježena potonućem Titanika i izvedbom prvog skoka padobranom iz aviona, i dok na domaćem terenu započinje s proizvodnjom ciglana braće Graner u Belici, Elemer Vajda (1882. – 1934.), potomak židovske obitelji iz Letenya, otvara vlastito poduzeće za plasman peradi, jaja i divljači. Do tada je radio i zanat izučio kao samostalni šef prodaje u poduzeću Braća Strahija. Tvrtka je do 1920. godine i preseljenja u bivšu tvornicu šampanjca radila u drvenim barakama blizu čakovečkog kolodvora. E. Vajda d.d. Čakovec bilo je tipično obiteljsko poduzeće koje se tijekom 20. stoljeća razvilo u najpoznatiju međimursku mesno-prerađivačku industriju europskog glasa, da bi u 21. stoljeću pridruživanjem velikoj obitelji Pivac još jednom moderniziralo proizvodne pogone i proširilo svoje tržište. Kroz povijest čakovečka mesna industrija odigrala je ključnu ulogu u razvijanju i održanju peradarstva, a kasnije i stočarstva u Međimurju i sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Tvrtka je imala velik utjecaj na razvoj poljoprivrede i samih sela koja su se pak prilagođavala potrebama Vajde.

Na izložbi je prikazan odabir dokumentacijskog i fotografskog materijala koji se čuva u samoj tvrtci Vajda, fundusu Muzeja i spremištu Arhiva. Svjetlo dana na izložbi ugledao je i brižno čuvani originalni projekt izgradnje pogona Vajde iz 1924. godine autora Valenta Morandinija mlađeg, poznatog čakovečkog i varaždinskog arhitekta, ali i mnoštvo životnih fotografija Vajdinih radnika kroz različita desetljeća. Izložba je hommage inspirativnom opstanku tvrtke u vremenima kada su i mnogo veće propadale.

Mjesto održavanja: Galerija Scheier, 24. – 31. svibnja 2019.
Otvorenje: petak, 24. svibnja u 13 sati
Partneri na projektu: Muzej Međimurja Čakovec, Državni arhiv za Međimurje, Mesna industrija VAJDA d.d. Čakovec, Židovska općina Čakovec

 
ARHIVA IZLOŽBI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA