Izložba “SKULPTURE 2016. – 2019.” Nenada Opačića
Admin | 10. svibnja 2019.

U Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec i atriju palače Zrinskih u petak, 10. svibnja 2019., otvorena je kružna izložba SKULPTURE 2016-2019. (Čakovec, Varaždin, Prelog) istaknutog hrvatskog umjetnika Nenada Opačića. Izložba je postavljena u povodu prve samostalne izložbe 1964. godine i 70-te godine života ovog svestranog slikara i kipara.

 

Pred zavidnim brojem posjetitelja pozdravni je govor održala muzejska savjetnica Erika Nađ Jerković.

–Riječ je o teškoj izložbi i u doslovnom i u prenesenom značenju, na kojoj je izloženo tridesetak radova nastalih u proteklih nekoliko godina u radionici vrsnog varaždinskog akademskog slikara i skulptora, čiji opus bilježi zavidnih dvjestotinjak skupnih i sedamdesetak samostalnih izložbi. Isti postav bit će sljedećih mjeseci postavljen i u Varaždinu, a potom i u Prelogu, povezujući na taj način krajeve u kojima je umjetnik sazrijevao od najranije mladosti, kazala je, među ostalim, Nađ Jerković.

Književni i likovni kritičar Milan Bešlić nakratko se osvrnuo na Opačićev umjetnički opus naglasivši kako se Nenad već u najranijoj mladosti pojavio kao otkriće, svojevrstan fenomen koji je svoj talent kasnije obogaćivao školovanjem, vlastitim iskustvom i upornim usavršavanjem. Iskoračenje iz dvodimenzionalne likovne plohe u trodimezionalni prostor bio je najveći je izazov jednog svestranog umjetnika, koji je rezultirao zadivljujućim skulpturama u željezu i čeliku“, istaknuo je Bešlić.

Otvorite oči i svoje osjećaje i pronađite u ovom pregrštu ljepota još poneko remek djelo, poručio je nazočnima filozof i estetičar Đuka Opačić, dodavši u filozofskom duhu svoju impresiju izloženih umjetničkih metalnih skulptura svog brata: ...ova naša nuklearna novovječnost, napučena kibernetičkim organizmima sastavljenim od mehaničkih i elektroničkih organa, polako prerasta u religijsko obožavanje strojočovjeka znanstvenotehničke civilizacije... Ovo je zacijelo najobjektivnija prosudba Opačićevih metalnih struktura u kojima se naslućuje opomena suvremenoj civilizaciji i njezinoj zaslijepljenosti tehnologijom koja polako i zastrašujuće zasjenjuje ljudskost, čovječnost i prirodnost ljudskoga bića.

Izložba će u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec i atriju palače biti otvorena do 2. lipnja 2019. Polovicom tog mjeseca bit će premještena u Varaždin, a od 18. listopada krasit će prostor Muzeja Croata Insulanus u Prelogu.

 
ARHIVA IZLOŽBI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA