Izložba: Stjepan Leiner
Admin | 5. travnja 2019.

U povodu 65. obljetnice Muzeja Međimurja Čakovec u muzejskom Izložbenom salonu danas – 5. travnja 2019. – otvorena je izložba posvećena Stjepanu Leineru (1930.-1972.), prvom administratoru, muzejskom fotografu i preparatoru, koji je u čakovečkom muzeju proveo cijeli radni vijek, od 1954. do svoje smrti 1972. godine.

 

Brojnoj publici na otvorenju su se obratile ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, muzejska savjetnica i autorica izložbe Erika Nađ Jerković i pročelnica za društvene djelatnosti Međimurske županije dr. sc. Blaženka Novak. Izložbu je otvorila dipl. pov. umj. Iva Validžija, kustosica Arhiva Muzejskog dokumentacijskog centra u Zagrebu. Prigodni kulturni program izvele su članice Ženske vokalne skupine Pučpuljike iz Mačkovca.

Leiner je bio veliki ljubitelj starina i povijesti rodnoga kraja te je kao muzealac marljivo radio na njihovu očuvanju. Bio je član varaždinske podružnice Muzejskoga društva Hrvatske. Od 1957. i prvi arhivski manipulator za Međimurje jer je u sklopu Arhivskoga odjela Gradskoga muzeja prikupljana i čuvana arhivska građa sve do 1961. kada je osnovan Arhivski sabirni centar za Međimurje. Utemeljio je prvi fotolaboratorij u čakovečkom Muzeju. Stjepan Leiner bio je i autor prvih muzejskih suvenira. Autor je izložbe Kovano željezo u Starom Gradu (1969.) Skupština Općine Čakovec dodijelila mu je 1967. Priznanje za zalaganje i dugogodišnji rad na području odgoja, obrazovanja i društveno-političke djelatnosti. Početkom 1970-ih bio je član Kulturno-prosvjetnoga vijeća Čakovca i zamjenik tadašnjega ravnatelja Muzeja Međimurja Čakovec, prof. Željka Tomičića.

Suvremenicima je ostao u sjećanju kao čestit i marljiv muzejski djelatnik čije su profesionalne ambicije uvijek bile usmjerene k afirmaciji Muzeja.

Izložba i publikacija sažeti su prikaz svih segmenata muzejske djelatnosti S. Leinera iz sačuvane muzejske dokumentacije i fototeke, probranih predmeta iz fundusa nekoliko muzejskih zbirki MMČ-a prikupljenih tijekom njegova rada te prvih muzejskih suvenira koje je samostalno kreirao, a sačuvani su u privatnom vlasništvu. Javnost po prvi put ima priliku vidjeti dokumentaciju čakovečkoga Gradskog muzeja, za koju je Stjepan Leiner bio odgovoran.

Također, izložba daje uvid u njegovu stvaralačku osobnost izvan profesionalnoga muzejskog okvira te ga upoznajemo i kao likovno i pjesnički nadarenu osobu. Dio je svojih pjesama već za života objavio u periodici kajkavskoga govornog područja, ali sada su po prvi put predmetom stručnoga osvrta, kao i njegovo likovno stvaralaštvo koje šira publika nije imala prilike vidjeti. Zahvaljujemo gospođi Lidiji Bajsić, koja je to omogućila posudivši za izložbu dosad neviđene očeve likovne radove i njegove stihove u rukopisima.

Autorica izložbe i publikacije je muzejska savjetnica Erika Nađ - Jerković, koja je pozvala na suradnju nekoliko stručnjaka unutar i izvan Muzeja. Zanimljivim stručnim prilozima odazvali su se Jasna Požgan (Državni arhiv za Međimurje), Silvija Sitta (Gradski muzej Bjelovar), Tajana Vidović (MMČ), Ines Virč (MMČ) i Maja Žvorc. Život i djelo S. Leinera predstavljeni su na ovoj izložbi s više od stotinu izložaka.

S cijelim projektom bili su upoznati djelatnici Muzejskoga dokumentacijskoga centra u Zagrebu, pa će prvi čakovečki muzelci, Aleksandar Schulteisz i Stjepan Leiner, biti uvršteni u Arhiv zaslužnih muzealaca Hrvatske.

Grafičko oblikovanje i pripremu publikacije i drugih tiskanih materijala za izložbu potpisuje Rusa Trajkova, akad. grafička dizajnerica. Izložba je otvorena do 5. svibnja 2019. (ENJ)

 
ARHIVA IZLOŽBI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA