Otvorena izložba: Domorodci! Međimurci! Suženjstvu je našemu kraj!
Admin | 8. siječnja 2019.

U utorak, 8. siječnja 2019., u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec otvorena je godinu i pol dana pripremana i dugo iščekivana izložba u povodu 100-te obljetnice pripojenja Međimurja matici zemlji Hrvatskoj.

 

Izložba nosi naziv: Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj! Riječ je o naslovu s plakata kojim je odbor Narodnog vijeća za Međimurje objavio narodu vijest o oslobađanju Međimurja od “mađarskog jarma” na Badnjak 1918. godine.

Suradničke baštinske ustanove koje su sudjelovale u pripremi izložbe su Državni arhiv za Međimurje i Knjižnica i čitaonica „Nikola Zrinski“ Čakovec.

Autorstvo postava potpisuje kustosica Povijesnih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec Ana Šestak. Otvorenju su nazočili brojni gosti i uzvanici: državni tajnik Ministarstva kulture Ivica Poljičak, međimurski župan Matija Posavec, predsjednik Županijske skupštine Mladen Novak, ravnatelj Državnog arhiva u Varaždinu Damir Hrelja, ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku Nataša Mučalo, direktor pokrajinskog arhiva u Celju Borut Batagelj, ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje Jurica Cesar i arhivistica Jasmina Sedmak, zamjenik čakovečkog gradonačelnika Zoran Vidović, ravnateljica čakovečke knjižnice „Nikola Zrinski“ Ljiljana Križan, voditelj Zavičajne zbirke Insulana Borivoj Radojčić te brojni drugi gosti i posjetitelji. Izložbenom postavu doprinijeli su, među ostalima, i grafički dizajner Tomislav Brozović i akademski slikar Veljko Posavec.

Na samom početku svečanosti izveden je glazbeno pjesnički recital „1918. leto“, kojeg su pripremili studenti Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, pod ravnanjem profesora Branimira Magdalenića. Uvodnu pjesmu „Vuprem oči“ izvela je Klara Kunčić, a recitale pod imenom „Jezero i osemnajstoga leta…“, „Zemlica naša“, „Tam negdi vu Međimorju“ i pjesmu „Međimurje kak si liepo“ izveli su Klara Kunčić i Branimir Valjak. Poznatu pak pjesmu Još Horvatska ni propala otpjevao je Slavko Vincek.

Pozdravni govor održala je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan naglasivši kako ovom izložbom želimo evocirati važnu prekretnicu u povijesti Međimurja, ali i jedno veoma važno razdoblje hrvatske nacionalne povijesti općenito.

„Dana 23. rujna 2005. godine Hrvatski sabor je dopunama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj, 9. siječnja proglasio spomendanom kao sjećanje na događaj na kojem je narod Međimurja demokratski odlučio da svoju budućnost vidi u državnom-pravnoj vezi s ostatkom hrvatskog naroda. Dan spomena na donošenje Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od Mađarske države značajan je radi njezine uloge u povijesnoj težnji očuvanja jedinstvenosti hrvatskog teritorija“, kazala je, među ostalim Hrustek Sobočan. Na dobroj suradnji i pomoći ravnateljica MMČ-a zahvalila se i dr. Vlatki Dugački iz Leksikorafskog zavoda „Miroslav Krleža“ te pojedincima, muzejima i institucijama koje su Muzeju Međimurja Čakovec u pripremi izložbe ustupile svoju građu ili podatke: Vladimiru Kapunu iz Čakovca, Ivanu Oreški iz Macinca, Hrvatskom povijesnom muzeju, Gradskom muzeju Varaždin, Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu, čakovečkom ogranku Matice hrvatske, samostanu sv. Križa u Osijeku i kolegama iz slovenskog Prekmurja.

Državni tajnik u Ministarstvu kulture, Ivica Poljičak, kazao je kako je nadnevak otcjepljenja Međimurja od mađarske države uporišna točka koja bi trebala služiti budućoj viziji Međimurja kao dijela naše zajedničke domovine Hrvatske.

Kustosica Ana Šestak, koja je odradila najveći dio posla oko priprema i postavljanja izložbe, zahvalila se svim suradnicima, istaknuvši kako je ovaj projekt rezultat zajedničkog rada svih djelatnika MMČ-a, ali i velikog broja vanjskih suradnika, pojedinaca i ustanova.

Ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje Jurica Cesar govorio je o pomnim pripremama za izložbu i doprinosu svoje ustanove.

Ravnateljica Knjižnice i čitaonice „Nikola Zrinski“ Čakovec smatra kako je sreća da je Međimurje u tim prijelomnim trenucima 1918./1919. godine imala toliko vrijednih mladih intelektualaca i svećenika bez kojih proces otcjepljenja zacijelo ne bi imao takav uspjeh.

Zamjenik čakovečkog gradonačelnika uputio je čestitke organizatorima i istaknuo kako je izložba jedinstvena prigoda da se ljudi upoznaju s tim slavnim danima međimurske i hrvatske povijesti.

Izložbu je proglasio otvorenom međimurski župan Matija Posavec, koji je izrazio zadovoljstvo brojem nazočnih posjetitelja, jer je to, kako je rekao, nagrada svima koji su sudjelovali u realizaciji izložbe, ali i dokaz poštovanja prema neposrednim sudionicima povijesnih zbivanja neposredno nakon Prvog svjetskog rata.

Valja na kraju naglasiti kako je uz izložbu tiskan tekstovno i likovno vrlo bogat popratni katalog sa stručnim tekstovima koji obrazlažu događanja u 1918. i 1919. godini u Međimurju i smještaju ga unutar konteksta svjetskih događanja za vrijeme i nakon Prvog svjetskog rata. Izložba je prolazna, ali katalog u obliku knjige od sto stranica ostat će trajno pomagalo za detaljnije proučavanje naše povijesti.

 
ARHIVA IZLOŽBI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA