Sveta Jelena u Šenkovcu

Pavlinima, katoličkom crkvenom redu, koji su tijekom višestoljetne povijesti gradili samostane i crkve, otvarali učilišta, promicali znanost, umjetnost i pridonosili općoj uljuđenosti, tadašnji vlasnik Međimurja Stjepan II. Lacković poklanja 1376. godine posjed Varhely nedaleko od Čakovca te osniva samostan i crkvu posvećenu Blaženoj Djevici Mariji i Svim Svetima. Crkveno je svetište 80-ih godina 14. stoljeća oslikano gotičkim zidnim slikama iznimne vrijednosti, nastalima pod dojmom sjevernotalijanskog slikarstva Trecenta.

Pokroviteljstvo nad pavlinskim samostanom obitelj grofova Celjskih preuzela je 1404. godine, kada je grof Herman II. Celjski kupio Međimurje od kralja Žigmunda I. Luksemburškog. Celjski vladaju ovim krajem do tragične smrti Hermanova unuka, grofa Ulrika II, godine 1456., odnosno do godine 1461., kada Ulrikova udovica Katarina prodaje gradove Čakovec i Štrigovu banu Ivanu Vitovcu.

Sredinom 16. stoljeća Nikola IV. Zrinski Sigetski uz južni zid crkvene lađe gradi obiteljsku grobnicu, a potkraj 17. stoljeća, nakon katastrofalna požara godine 1695. na crkvi su izvedeni veći građevinski radovi u tijeku kojih je ona dobila novi barokni izgled. Obnovljen je i crkveni toranj, a sagrađena je i nova sakristija.

1786. godine nakon ukinuća pavlinskog reda samostan je dodijeljen vjerskozakonskoj zakladi, a 1802. godine darovnicom kompleks dobiva obitelj Knežević, koji ga preuređuju u dvorac. Srušeni su lađa i kapela Zrinskih, a svetište je pretvoreno u dvorsku kapelu obitelji Knežević. Posljednji zahvati u kapeli zbili su se nakon potresa godine 1880. kada je, najposlije, srušen preostali jugozapadni dio samostana.

Danas je kompleks pavlinskog samostana Svete Jelene u Šenkovcu složeno arheološko nalazište koje se sastoji od očuvane arhitekture nekadašnjeg svetišta crkve (danas kapela Svete Jelene) i arheoloških ostataka arhitekture samostana, lađe crkve i grobnice Zrinskih. Kapela je obnovljena i prezentirana na muzejski način, a nalazište je u cijelosti arheološki istraženo.

INFORMACIJE I NAJAVE
Posjet uz prethodnu najavu.
T/F +385 (0)40 313 499
E mmc@mmc.hr

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA