Nematerijalna baština Međimurja
Snimanje dokumentarnog filma o zlatarenju
Admin | 11.07.2017. 13:27

Počevši od 2017. godine Muzej Međimurja Čakovec provodi projekt Nematerijalna baština Čakovec s ciljem dokumentiranja svih zaštićenih natuknica nematerijalne baštine na području Međimurja. Ove je godine predviđeno snimanje dokumentarnih filmova o umijeću vađenja zlata – zlatarenje u Međimurju te tradicijskom umijeću izrade čipke na području Svete Marije. Projekt je prepoznat od strane Ministarstva kulture koje ga financijski podupire.

U sklopu projekta proteklog je tjedna odrađeno snimanje umijeća vađenja zlata – zlatarenje. U četvrrtak, 6. srpnja 2017., snimanje se odvijalo u prostorima Muzeja Međimurja Čakovec u kojem su snimljene izjave ravnateljice Maše Hrustek Sobočan i kustosice etnografskih zbirki Janje Kovač. Ravnateljica je istaknula ulogu MMČ u dokumentiranju nematerijalne baštine i doprinos očuvanju zaštićenih vještina i umijeća, dok je kustosica Kovač govorila o povijesti zlatarenja te terenskim istraživanjima na temu nematerijalne baštine u dosadašnjoj djelatnosti MMČ-a.

Snimanje je nastavljeno izlaskom na teren, odnosno same obale rijeke Drave na kojoj su članovi moto-nautičke udruge Vidovski zlatari uživo demonstrirali ovo umijeće. Proces izlučivanja listića iz zlata s pravom nosi naziv umijeće čemu smo se još jednom uvjerili na ovom snimanju na kojem su nam zlatari s puno strpljenja pokazivali svaki korak ovog dugotrajnog procesa. Veliko nam je zadovoljstvo pričinio i gospodin Matej Horvat, najstariji živući zlatar, koji nam se pridružio na Dravi i pokazao da je još „u formi“ i u svojoj 95-oj godini života. Dvodnevno snimanje (8. i 9. srpnja 2017.) na Dravi završeno je u Zlatarskom domu u Donjem Vidovcu, nekadašnjem najvećem središtu zlatara, a danas mjestu u kojem djeluje jedina udruga ovakvog karaktera u Hrvatskoj, a možda i Europi. Ispred općine Donji Vidovec o značaju zlatarenja govorio je načelnik Josip Matulin, a bivši načelnik općine te sadašnji zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec govorio je o projektu Spomen dom zlatarima koji je dobio odobrenje za financiranje od strane Europske unije.

Javno predstavljanje filma održat će se u listopadu u Muzeju Međimurja Čakovec kao i Zlatarskom domu u Donjem Vidovcu.

Snimanje su odradili suradnici tvrtke LM Komunikacije te im ovim putem zahvaljujemo na visokoj razini profesionalnosti i suradnje.

Projekt Nematerijalna baština Međimurja financiran je sredstvima Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Muzeja Međimurja Čakovec. (JK)

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 20 sati
Utorak - Petak: od 8 do 20 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 18 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren. Rad s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9 do 14 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA